SVETSKI DAN OSOBA SA AUTIZMOM 2023.

Programom mališana iz Predškolske ustanove „Milica Nožica“ i učenika osnovnih škola iz Valjeva, na Gradskom trgu obeležen je Svetski dan osoba sa autizmom, u organizaciji Udruženja građana „Autizam“ Valjevo.

Program je otvorio gradonačelnik Valjeva, Lazar Gojković poručivši porodicama i njihovim članovima koji se svakodnevno bore, da imaju punu podršku grada Valjeva i da ih u toj borbi neće ostaviti same.

„Grad Valjevo sprovodi brojne konkurse i mere podrške svim kategorijama stanovništva kojima je pomoć potrebna. Ponosni smo na činjenicu da je Valjevo grad koji nema listu čekanja za uslugu ličnog pratioca, što je i najskuplja usluga socijalne zaštite. Drago mi je što smo izdvojili novac da pomognemo našim sugrađanima i njihovim porodicama da nesmetano obavljaju svoje svakodnevne obaveze.“

Predsednica UG “Autizam” Valjevo, Gabrijela Šipoš je zahvalila učesnicima, donatorima i svima koji podržavaju organizaciju i, drugu po redu, manifestaciju priređenu na Gradskom trgu. Istovremeno naglasivši da su ovakvi programi važni i radi razvoja i odrastanja deca sa autizmom.

 

„Posebno mi je zadovoljstvo da je ova manifestacija omasovljena u odnosu na prošlu godinu. Nadam se da će sledeće godine biti još masovnija. Izražavam zadovoljstvo i veliku zahvalnost prvenstveno PU „Milica Nožica“, Gradskoj upravi grada Valjeva, Centru za socijalni rad, donatorima, osnovnim i srednjim školama i Dnevnom boraku za osobe sa invaliditetom, koji su nam pružili pomoć i podršku svojim prisustvom.

Mi sve ovo ne bi mogli da postignemo bez podrške prvenstveno lokalne samouprave, donatora, Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja, Autizma Srbije, medija i obrazovanih istitucija, kako škola, tako i predškolskih ustanova, koji su nas u svemu podržavali koliko god su mogli, a mi smo dobili priliku da se svima iskreno zahvalimo i produbimo iskrenu saradnju.“

Milan Radović, direktor Predškolske ustanove „Milica Nožica“ je naglasio da bez zajedništva i bez ljubavi nema budućnosti i da sve razlike treba da osnažuju svako društvo. Dodavši da je priređeni program rezultat svakodnevnih raznovrsnih aktivnosti koje sa decom, kroz vaspitno – obrazovne aktivnosti, realizuju vaspitači u PU „Milica Nožica“ u Valjevu.

Izvor: OBJEKTIVA